Ugn
Hitta en ugn som passar dina matlagningsvanor
När du är på jakt efter en ny ugn är det första som du behöver bestämma dig för vilken typ av ugn som du vill ha. Det finns fyra huvudsakliga ugnstyper som alla har sina fördelar och nackdelar. Här kommer en kort översikt så att du kan fundera över vilken typ som passar dig bäst.
Inbyggnadsugn
Inbyggnadsugnen är det absolut vanligaste typen av ugn. Den kommer vanligtvis med både över- och undervärme samt varmluft, men kontrollera alltid de tekniska specifikationerna för att vara säker. Fördelen med en inbyggnadsugn är att utbudet är stort med många olika prisklasser att välja från. Det finns också massor med smarta funktioner och tillval som skräddarsyr ugnen efter dina behov. Enda riktiga nackdelen är att de flesta ugnar är relativt stora. Det finns en del modeller i mellanstor storlek, men du bör räkna med att ugnen kommer att ta upp en del plats. Om du har ont om plats kan det vara värt att titta på en annan typ av ugn, nämligen miniugnen som vi återkommer till inom kort.
Ångugn
Ågnugnen blir mer och mer populär allt eftersom fler och fler upptäcker fördelarna med att laga mat med ånga. Känsliga råvaror som fisk och grönsaker tillagas mer skonsamt och behåller på så sätt mer vitaminer. Kött blir saftigt och bröd får en vacker krispig yta samtidigt som det förblir mjukt under skorpan tack vare ångan.
Det är inte svårare att laga mat med ångugn än att laga på vanligt sätt. Enda problemet är att ångugnar ligger en prisklass högre än inbyggnadsugnar. Om du gärna vill testa att laga med ånga, men inte är säker på att du vill investera så mycket pengar kan du försöka hitta en inbyggnadsugn med ångfunktion som tillval istället.
Kombiugn – en blandning mellan mikro och ugn
I en kombiugn kan du både värma mat med mikrovågor och laga på värme som i en vanlig ugn. Det är en perfekt lösning om du inte vill eller inte har plats till både en ugn och en mikro. Utbudet för kombiugnar är något mindre, men du kan fortfarande hitta modeller i flera olika storlekar och prisklasser. Däremot är ugnen i en kombiugn mer simpel än en vanlig ugn. Du hittar t.ex. inga specialprogram eller extrafunktioner som ångfunktion, stektermometer eller liknande.
Miniugnar
Om du har ont om plats där hemma kan en miniugn kanske vara det du letar efter. Miniugnarna behöver inte byggas in utan ställs helt sonika ovanpå diskbänken. Du behöver bara se till att det finns ett eluttag att koppla in sladden i. Miniugnarna är oftast rätt billiga och erbjuder de grundläggande funktionerna som varmluft och över- och undervärme. Däremot har de inga specialfunktioner som ångfunktion, barnsäkring eller stektermometer. De är främst utformade för att passa ett litet hushåll på en till max två personer.
Energiklass – hur mycket ska din ugn kosta i el?
De flesta använder ugnen relativt ofta, några till och med varje dag. Beroende på dina matvanor kan det då löna sig att välja en ugn med en bra energiklass. Energiklassen, som är ett europeiskt standardmått, ger uttryck för hur mycket el ugnen förbrukar. Om du vet ditt elpris kan du därmed räkna ut ungefär hur mycket en viss ugnsmodell kommer att kosta på elräkningen.
En ugn med en bra energiklass gör att du sparar pengar med en lägre elräkning, men samtidigt kostar de energisnåla modellerna lite mer i inköp. Om du ofta använder ugnen i matlagningen kan du snabbt spara in pengarna på den lägre elkostnaden, men om du sällan använder ugnen behöver energiklassen kanske inte vara din första prioritet. Med mindre du gärna vill göra ett medvetet val för miljöns bästa såklart.
Hur stor ugnsvolym behöver du?
Något av det allra viktigaste när du köper en ny ugn är att säkra att du får en modell i rätt storlek. Ugnsvolymen mäts i liter; i utbudet på marknaden just nu hittar du ugnar med allt från 20 liter ugnsvolym till över 80 liter.
En ugn på ca 50 – 60 liter passar för det mesta bra till ett hushåll med 3 – 4 personer. Vilken storlek som passar dig beror delvis på hur många ni är i hushållet, men framförallt på dina matlagningsvanor. Det säger sig själv att en stor familj behöver mer plats, men även ett mindre hushåll kan behöva ordentligt med ugnsvolym ifall du gärna bakar och lagar mycket mat i ugnen. Om du däremot sällan lagar några större mängder i ugnen är det onödigt med en för stor ugn. Då förbrukar du bara massa energi på att värma luft.
Självrengöring till ugnen för att spara tid
En smart funktion om du vill minska tiden för rengöring är att investera i en ugn med en självrengöringsfunktion. Det finns tre huvudsakliga typer av rengöringsfunktioner: pyrolys, katalys och ångrengöring. De har alla sina olika styrkor och svagheter.
Pyrolytisk rengöring
Pyrolys är ett särskilt rengöringsprogram som bränner fett och smuts till aska på hög värme, upp till 500 ℃. Efteråt kan du torka upp askan med en trasa. Rengöringsprogrammet tar ca 3 – 4 timmar att köra. Det gäller dock att passa på så att inga nyfikna barnfingrar eller djurnosar kommer för nära ugnsluckan under tiden programmet körs. Vissa ugnar levereras med tillhörande bakplåtar och galler som tål pyrolys, men det är inte standard, så läs ordentligt i produktbeskrivningen för att vara säker.
Katalytisk rengöring
Katalys är en speciell sorts fettabsorberande emalj. En katalysrengöring fungerar på så sätt att insidan av ugnen är klädd med särskilda emaljen. Ugnen måste köras på minimum 200 ℃ i minst en timme för att rengöringsfunktionen ska fungera ordentligt. Efteråt torkar du av emaljen med en fuktad trasa.
Ångrengöring
En tredje variant är ångrengöring. Den kräver dock lite manuellt arbete i och med att du måste skrubba av insidan av ugnen. För att rengöra ugnen ställer du in en långpanna med vatten och kör igång programmet. Efter ca 30 minuter har ångan lossat på fastbrända matrester och fett. Därmed blir det mycket enklare för dig att skrubba bort det.
Vara rädd om barnens fingrar med en säkerhetsspärr för ugnsluckan
Om du har småbarn hemma kan det vara bra med en barnspärr på ugnsluckan. Så slipper du oroa dig för att barnen ska komma åt att öppna luckan medan ugnen är igång.
Specialfunktioner som kan underlätta din matlagning
Det finns såklart många fler typer av specialfunktioner som kan hjälpa dig i vardagen. Vi har samlat de tre vanligaste här under:
- Teleskopskenor : Utdragbara skenor som gör att du kan dra ut plåten för att kontrollera maten utan att behöva lyfta av från skenorna. Smidigare och säkrare.
- Stektermometer: Med en inbyggd stektermometer får du hjälp att laga kött och fisk till den perfekta temperaturen. Termometern övervakar matens temperatur och så snart det önskade gradantalet har uppnåtts stängs ugnen av automatiskt.
- Kan styras via Wi-Fi: Om du vill kunna förvärma ugnen till när du kommer hem kan en uppkopplad, wi-fi styrd ugn vara något för dig. Med den tillhörande appen kan du styra ugnens temperatur och starta den från mobiltelefonen – utan att ens befinna dig i närheten av ugnen.