Tvättmaskin
Välj en tvättmaskin som matchar dina tvättvanor
Tvättmaskinen upptar en mycket viktig funktion i de flesta hem – det är ju relativt få av oss som tvättar för hand nu för tiden. Så för att avlasta oss på bästa möjliga sätt är det viktigt att du vet vilken typ av tvättmaskin som passar bäst in i din vardag. Vi har sammanställt ett gäng frågor som du bör reflektera över när du är på jakt efter en ny tvättmaskin. Utifrån dina svar kan du nämligen enklare få en överblick över det breda utbudet och sortera fram de mest intressanta tvättmaskinsmodeller direkt.
Vilken typ av tvättmaskin passar dig bäst?
Det allra mest grundläggande att ha koll på innan du köper, är vilken typ av tvättmaskin som passar dig bäst. Det finns tre varianter:
Frontmatad tvättmaskin
På de frontmatade tvättmaskinerna sitter luckan på framsidan. Det är den absolut vanligaste typen av tvättmaskin i Sverige idag. Den kan antingen passas in under en bänk, installeras fristående eller ställas i pelare med torktumlaren ovanpå.
Fördelen med frontmatade tvättmaskiner är att det finns ett otroligt stort utbud av olika modeller: stora, små, energisnåla varianter, lyxiga varianter, m.m. Dessutom finns det en mängd specialfunktioner att välja mellan. Valfriheten gör att det blir lättare att hitta en maskin som passar just dina behov.
Nackdelen med en frontmatad tvättmaskin är att du måste ha tillräckligt med plats framför maskinen för att både öppna luckan och få plats med dig själv så att du kan tömma och fylla maskinen utan att stå i en allt för obekväm arbetsställning.
Toppmatad tvättmaskin
Toppmatade tvättmaskiner är vanliga i t.ex. Storbritannien och USA. Här sitter luckan ovanpå istället för på framsidan. Detta gör att du lättare kan passa in tvättmaskinen i ett trångt utrymme. För den som har ryggproblem är det dessutom ett plus att man slipper att böja sig ner för att lägga in och ta ut tvätt.
Nackdelen med en toppmatad tvättmaskin är att den inte kan installeras i en pelare tillsammans med torktumlaren. Den har också något mindre tvättkapacitet än en frontmatad tvättmaskin och det finns inte heller riktigt lika många modeller att välja på.
Kombinerad tvättmaskin och torktumlare
Till dig som har ont om plats kan en kombinerad tvättmaskin och torktumlare vara ett alternativ. Du behöver alltså bara betala för en enda maskin som både tvättar och torkar. Det finns dock en baksida: torkkapaciteten är oftast bara hälften så stor som tvättkapaciteten. Dessutom brukar de kombinerade tvätt/tork-modellerna dra mer ström.
Motortyp – kolfri eller traditionell motor för tvättmaskinen?
Ett annat viktigt val är valet av motortyp. Det finns två olika för tvättmaskiner: traditionell motor som innehåller kolborst eller en motor utan kolborst (s.k. kolfri motor). Kolborsten slits över tid, vilket gör att en motor utan denna komponent håller längre. Dessutom är den kolfria motorn både mer tystgående och mer energisnål. Nackdelen är att tvättmaskiner med kolfri motor är dyrare än dem med traditionell motor. Om du inte tvättar särskilt ofta räcker det kanske med en lite billigare modell med en traditionell motor.
Hur viktigt är det med en tvättmaskin som är snål med vatten och el?
För att veta hur miljövänlig en viss tvättmaskin är, kan du titta på energiklassen. Det är en europeisk standard som används för alla vitvaror och flertalet hushållsapparater. Skalan går från G – A där G slösar mest med vatten och el. Man har också lagt till tre extra steg i skalan: A+, A++ och A+++ för de allra mest energisnåla modellerna. Tack vare att det är samma måttstock överallt kan du enkelt jämföra två olika modeller från olika tillverkare.
Genom att välja en tvättmaskin med en bra energiklass kan du minska förbrukningen av vatten och el, vilket både gagnar miljön och plånboken. T.ex. förbrukar en tvättmaskin med energiklass A++ ca 50 % mindre energi än en tvättmaskin i energiklass B. Enda nackdelen är att energinsnåla tvättmaskiner ofta är något dyrare i inköp, men om du tvättar ofta och stora mängder kan det verkligen löna sig att välja en tvättmaskin i en bra energiklass.
Vilken storlek på trumman passar ditt hushåll?
Något av det viktigaste att ha koll på är hur stor trumma tvättmaskinen bör ha för att matcha ditt tvättbehov. Storleken på trumman kallas vanligtvis kapacitet och mäts i kg tvätt. Genomsnittsmaskinen har en kapacitet på 7 – 8 kg, vilket passar någorlunda till ett hushåll med 3 – 4 personer. Men allas tvättvanor ser ju lite olika ut. Om du har småbarn hemma är det ofta en bra idé att välja en lite större tvättmaskin så att du slipper tvätta flera gånger i veckan. Och omvänt, om du sällan fyller upp tvättkorgen kan det vara smart att titta på en något mindre tvättmaskin så att du slipper använda onödigt mycket vatten och el för en halvfull maskin.
Följande tabell ger en bra översikt på hur många kilo kapacitet som passar storleken på hushållet. Tänk dock på att tabellen endast ger en indikation om kapaciteten – det viktigaste är att du reflekterar över hur dina egna tvättvanor ser ut och väljer kapacitet utifrån det.
Kapacitet (kg) | Antal personer i hushållet |
3,5 – 5 | Ca 1 – 2 |
6 – 7 | Ca 3 |
8 – 9 | 4 – 5 |
Mer än 10 | 5 eller fler personer |
Även om du alltid bör sträva efter att hitta en tvättmaskin vars kapacitet matchar ditt behov så finns det nuförtiden speciella maskiner som kan anpassa tvättprogrammet efter mängden tvätt. Det innebär att du kan köra en halvfull maskin utan att slösa vatten och el. Tvättmaskinen reglerar själv vatten- och elförbrukningen så att den passar den mindre tvättmängden. Dessa tvättmaskiner är dock oftast något dyrare.
Låg restfuktighet underlättar torkningen
En viktig sak att ha koll på är restfuktigheten. Restfuktighet är ett mått för hur mycket fukt som finns kvar i kläderna efter centrifugering. Ju lägre restfuktighet, desto snabbare torkar kläderna. En låg restfuktighet är såklart något som alla bör sträva efter men det är extra viktigt för dig som inte har tillgång till torktumlare eller torkskåp.
Är låg ljudnivå viktigt för dig?
När du tittar på ljudnivån för en tvättmaskin ska du vara uppmärksam på att man skiljer på ljudnivå för själva tvättprogrammet och för centrifugeringen. Oftast framhäver tillverkarna det lägsta värdet, vilket är ljudnivån för tvättprogrammet. Där ligger genomsnittet på runt 45 – 55 decibel.
Ljudnivån för centrifugeringen är vanligtvis 10 – 20 decibel högre, vilket för de flesta upplevs som mycket mer larmande även om centrifugering bara pågår en kort stund. Så glöm inte att också titta på ljudnivån för centrifugeringen.
Det spelar också stor roll var i hemmet tvättmaskinen står. Det är klar skillnad på hur mycket tvättmaskinen märks om den installeras i ett badrum i en mindre lägenhet jämfört med i en tvättstuga på källarplan. Ju närmare tvättmaskinen står de rum som du normalt uppehåller dig i, desto mer kommer den såklart att höras.
Smarta tvättmaskinsfunktioner som kan underlätta vardagen
En tvättmaskin ska först och främst tvätta rent, vilket i princip alla tvättmaskiner gör. Prisskillnaden ligger därför snarare i kvaliteten, dvs. hur lång produktlivslängd du kan förvänta dig, men också i antalet specialfunktioner. Dessa funktioner är inte grundläggande för tvättmaskinens främst uppgift, men de kan göra en stor skillnad i vardagen. Det finns nämligen massor av funktioner som underlättar din tidsplanering, minimerar kostnaden för el och vatten eller tvättar känsliga plagg extra skonsamt.
Smarta funktioner för att spara tid
En vanlig funktion som hjälper dig att planera och spara tid när du tvättar är timerfunktionen för framskjuten start. Den gör att du kan ladda tvättmaskinen med smutstvätt och sedan ställa in en exakt starttid 24 timmar framåt, t.ex. så att tvätten är klar lagom till när du kommer hem från jobbet och kan hänga upp den. Om din tvättmaskin dessutom är uppkopplad till wifi kan du starta tvättprogrammet från din mobiltelefon oavsett var du befinner dig. Det ger ännu större flexibilitet i att planera in tvätten i ditt schema.
De flesta tvättmaskiner har dessutom ett snabbprogram om du t.e.x. har bråttom att få tvättat ett visst klädesplagg till middagen samma kväll. De snabbaste snabbprogrammen ligger på runt 15 minuter.
Smarta funktioner som passar dig med allergi eller känslig hud
Om du har extra känslig hud eller är allergisk kan ett anti-allergiprogram vara bra att ha. Vissa tvättmaskiner har också ett så kallat baby-program som är nästan samma sak som ett anti-allergiprogram. De ser till att få bort alla allergener så att tvätten är hygieniskt ren.
För att minska risken för dålig lukt i tvättmaskinen kan du titta efter ett trumrengöringsprogram. Trumrengöringsprogrammet körs utan tvätt någon gång ibland för att få bort bakterier som fastnat i trumman och som inte dör pga. de låga temperaturerna för vanliga tvättprogram.
Smarta funktioner för att skona känsliga plagg
Med ett särskilt kallvattenprogram kan du tvätta i riktigt låga temperaturer, vilket passar plagg som är värmekänsliga. Vissa maskiner har även specifika program för ull och siden. Du kan också titta efter en ångfunktion – den slätar ut veck och skrynklor, vilket minskar behovet av att stryka. Dessutom kan du använda ångfunktionen till klädesplagg som bara behöver fräschas upp utan att tvättas.
Smarta funktioner som minskar risken för vattenläckage och minimerar förbrukningen av vatten, el och tvättmedel
Om du vill minimera risken för vattenläckage kan en tvättmaskin med aquastop vara av intresse. Det är en säkring på själva vattenslangen till tvättmaskinen. Det finns också smarta funktioner som minimerar förbrukningen av vatten, el och tvättmedel t.ex. automatisk dosering och mängdautomatik som mäter antalet kilo tvätt och anpassar tvättprogrammet därefter.