Frys
Välj en frys som matchar din vardagsvanor
Frysen är väl kanske inte den mest intressanta detaljen i köket, men när du ska köpa en ny frys är det ändå värt att lägga lite tid på att reflektera över vilken frys som passar dig bäst. En frys som inte matchar dina vardagsvanor kan nämligen snabbt bli ett stort irritationsmoment: den är alltid proppfull, det går knappt att stänga dörren för alla isbitar, elräkningen sticker i höjden och kompressorn klagar högljutt, vilket jagar iväg alla möjligheter till lugn och ro i köket. Med den här guiden hoppas vi att du istället ska hitta en frys som obemärkt får din vardag att flyta på.
Vilken typ av frys passar dig – fristående, integrerat, frysbox eller kombinerad med kylen?
När du har läst den här guiden hoppas vi att snabbt ska kunna sortera ut vilka modeller som passar dig, och vilka som du med säkerhet kan välja bort. Det första, och mest grundläggande, som du behöver bestämma dig för är vilken typ av frys som passar dig bäst.
Fristående frys
Det fristående frysskåpet har fördelen att du enkelt kan installera det var än det behagar dig. Det räcker i princip med att det finns ett eluttag att koppla in sladden i. I och med att frysen är fristående har den egendesignade frontpaneler på sidorna samt på fram- och ovansidan. Fristående frysskåp finns framförallt att få i vitt eller rostfritt stål, eller möjligtvis svart, så möjligheterna för att kreativt passa in frysen i en existerande köksinredning är något begränsade. Om det är viktigt för dig hur frysen ser ut kan det vara värt att titta på en integrerad modell istället.
Integrerad frys
En integrerad frys är konstruerad för att byggas in i ett köksskåp och levereras därför utan frontpanel. Du ska alltså själv stå för att montera på en lucka som matchar din övriga köksinredning (eller sticker ut på ett kreativt sätt – valet är ditt). Även om en integrerad frys är byggd för att ställas in i ett skåp behöver du ofta lämna en liten luftspalt på baksidan och ovanför skåpet för att kompressorn och ventilationen ska komma åt att andas ordentligt.
Frysbox
Om du huvudsakligen letar efter en frys med mycket plats kan du fundera på om du inte vill ha en frysbox istället. Den erbjuder mer plats och är ofta billigare än en vanlig frys. Nackdelen är att förvaringen inte är lika lättillgänglig och smart. Dessutom är det få som vill ha en frysbox i köket av både estetiska skäl och praktiska skäl; den tar upp en hel del golvyta i och med att locket öppnas uppåt. Men om du letar efter frysförvaring att ställa i ett mer undanskymt rum, t.ex. I garaget, källaren eller grovköket, så kan en frysbox vara ett mycket prisvärt alternativ.
Kombinerad kylfrys
En vanlig modell är att kombinera frysen med ett kylskåp, antingen som en 50/50 lösning där kylskåpet upptar övre delen av skåpet och frysen den undre delen, eller som en side-by-side modell där ett helt frysskåp och ett helt kylskåp monteras samman till en enhet. Det finns också kylskåp med ett litet frysfack, men dessa rymmer endast några få liter och passar bäst till mycket små hushåll, eller till dem som har kompletterat med en riktig frys vid sidan av.
Energiklass
En frys stängs i princip aldrig av, vilket gör att du behöver tänka ett extra slag på energiförbrukningen för frysen. Om du väljer en bra energiklass kan du nämligen spara en hel del pengar på minskade elkostnader.
De mest energisnåla frysarna har energiklass A+, A++ eller A+++. Ju fler plustecken, desto mindre energi förbrukar frysen. En modell med bra energiklass kostar för det mesta lite mer, men det är ofta möjligt att hitta energisnåla frysar på kampanj eller rea. Och eftersom en frys vanligtvis används i flera år utan att någonsin stängas av tjänar du ofta igen pengarna med en lägre elräkningen. Så energiklassen gynnar både miljön och din plånbok.
Frysutrymme – hur många liter behöver du?
Hur mycket frysutrymme var och en behöver är väldigt personligt. Några storhandlar ofta och behöver lägga in i frysen för att maten ska hålla sig, andra kanske lagar mycket matlådor och fryser in, en annan använder kanske frysen mest till glass, isbitar och andra mindre ting – vad brukar du göra?
Ditt behov av frysutrymme beror till stor del på hur dina vardagsvanor ser ut. En generell tumregel är dock att ca 30 – 50 liter frysutrymme behövs per person i hushållet. Tänk också på att frysutrymmet mäts utan inredningen. Det kan alltså vara värt att notera hur förvaringslösningen ser ut vid sidan i tillägg till liter-antalet. Det är ju t.ex. mycket lättare att förvara matvarorna i utdragbara lådor än på fasta hyllplan.
Ljudnivå
Ljudnivå är ofta en sådan sak som de flesta glömmer bort att tänka i själva köpögonblicket, men som kan göra stor skillnad för hur nöjd man blir med frysen efteråt. De flesta ställer frysen i köket, vilket är ett av de rum i hemmet där vi tillbringar mest tid. Då vill du säkert kunna läsa en tidning, titta på Youtubeklipp eller lyssna på musik utan att frysen stör dig med brummande, kluckande, klickande eller på annat sätt märkliga ljud. Släng därför gärna ett öga på ljudnivån innan du köper för att veta vad du kan förvänta dig.
Hur ljudkänslig man är varierar från person till person. De flesta moderna frysar är relativt tysta, men om du är mycket känslig för ljud kan det vara värt att titta specifikt efter extra tysta modeller. De flesta frysar har en ljudnivå på ca 40 – 45 decibel, vilket ungefär motsvarar ljudstyrkan för en viskning. Tänk också på att placeringen i hemmet spelar stor roll för upplevelsen av ljudnivån. Om frysen ska stå i köket behöver den vara tystare än en frysbox som ska stå i källaren. Om du bor litet är det också viktigare att tänka på att välja en tystare modell. I en liten lägenhet är du alltid närmare ljudkällan, vilket också bidrar till din upplevelse av frysens ljudnivå.
Slipp att få isbildning i frysen med automatisk avfrostning
En mycket smart funktion som finns tillgänglig hos många tillverkare nuförtiden är automatisk avfrostningsfunktion som antingen helt eller till stor del ersätter behovet av att frosta av frysen för hand. Det finns två typer av automatisk avfrostning: LowFrost och NoFrost.
LowFrost fungerar på så sätt att avdunstaren som låter den komprimerade gasen utvidgas (för att kyla ned frysutrymmet) är placerad på utsidan av frysen, vilket minskar isbildningen. Du kommer dock fortfarande att behöva frosta av manuellt någon gång emellanåt, men behovet att frosta av minskar märkbart jämfört med en vanlig frys.
En NoFrost-frys har också avdunstaren placerad på utsidan, men den har även en värmefunktion som tinar upp avdunstaren då och då för att ta bort all eventuell isbildning. Dessutom cirkulerar luften ständigt runt i frysen för att undvika att iskristaller bildas. Med NoFrost slipper du helt att frosta av frysen.
Tillvalsfunktioner för frysar
Förutom storlek, energiklass, ljudnivå och avfrostningsfunktion finns det massor av tillvalsfunktioner som du kan välja mellan. Utbudet är stort, så tänk efter vilka funktioner som faktiskt känns vettiga att ha för dig – och strunta i resten. Här kommer en kort översikt över de vanligaste tillvalsfunktionerna för frysar:
- Anti-fingerprint: Detta är en särskild beläggning som underlättar rengöringen av ytan och ger en vacker glans. Dessutom motverkar den feta fingeravtryck.
- Softclose-funktion: Den här funktionen ser till att frysdörren stängs mjuk och fint utan att smälla igen. Perfekt för att slippa klämma fingrarna.
- Digital temperaturinställning: På vanliga frysar ställer man in temperaturen på en liten ratt, vilket inte ger en särskilt precis temperatur. Med en digital temperaturinställning kan du välja exakt vilken temperatur du vill att frysen ska ha.
- Omhängbar dörr: Den här funktionen är praktisk om du möblerar om eller bygger om, och behöver öppna frysen åt andra hållet. Då kan du lätt flytta över dörren så att den öppnas åt motsatt håll.
- Isdispenser: Den här funktionen är inte så vanlig i fristående frysar, men finns ofta i side-by-side kylfrysar. Det är både lyxigt och smidigt att ha färdiga isbitar nära till hands om man vill göra slush ice eller en läskande drink. Tänk bara på att isdispensern kräver att det finns en vattenanslutning tillgänglig när du installerar frysen.