
Robotdammsugare
Hitta en robotdammsugare som passar till ditt hem
Vore det inte toppen att överlåta städningen till robot medan du själv slappnar av på soffan? Nuförtiden är robotdammsugarna bättre och mer självgående, men ännu är det lite tidigt att överlåta städningen helt till roboten. Det som robotdammsugaren är bäst på är att hjälpa dig med den dagliga rengöringen. Den håller smulor och damm stången så att du inte behöver grundstäda lika ofta.
Så funkar en robotdammsugare
En robotdammsugare suger inte upp smutsen på samma sätt som en vanlig dammsugare, utan konstruktion liknar mest en sopborste. I mitten sitter en stor borste som fångar upp damm, smulor och skräp med hjälp av viss sugkraft. Vid robotens sidor sitter små sidoborstar som skyfflar skräpet mot mitten av dammsugaren för att den stora borsten ska komma åt det.
På grund av robotens utformning bildas alltså inget vakuum mellan golvet och munstycket som för en vanlig dammsugare, för då roboten skulle suga sig fast i golvet och inte röra sig framåt. En robotdammsugare blir alltså inte riktigt lika effektiv som en vanlig dammsugare, men i gengäld så tröttnar den inte på sitt städuppdrag utan kan användas varje dag. På så vis hjälper robotdammsugaren dig att spara lite tid på städningen varje dag, medan du endast behöver grundstäda någon gång ibland.
Fördelar och nackdelar med robotdammsugare
En robotdammsugare har flera fördelar. Den största är såklart att du slipper att själv dra runt på dammsugaren över alla golvytor. Är dammsugaren dessutom programmerbar kan du själva ställa in så att roboten alltid städar medan du är på jobbet, handlar mat eller liknande.
Nackdelen med en robotdammsugare är att den inte helt kan ersätta en vanlig dammsugare. För att få bort allt damm behöver du hjälpa den genom att städa ordentligt någon gång då och då. Du måste också tänka på att möblera eller förbereda något för roboten genom att ta bort sladdar som ligger på golvet och gärna lyfta upp stolar på bordet. Men du sparar ändå tid eftersom roboten gör att du kan vänta längre mellan varje större städomgång. Dessutom får du känslan av att komma hem till ett nystädat hem varje dag.
Det finns robotdammsugare i många olika utformningar och prisklasser. Vilken som passar dig beror på vad du vill ha ut av din robotdammsugare. De dyraste modellerna kan ofta programmeras att städa på vissa tidpunkter, återvänder själva till laddningsstationen när det behövs och är bättre på att orientera sig i möblerade rum. De billigare varianterna behöver ofta att du själv sätter på och stänger av roboten. De är dessutom inte riktigt lika smarta när det gäller att orientera sig runt möbler, men funkar bra på öppna golvytor. Fundera på ditt behov och hur ditt hem se ut – och prioritera sedan därefter.
En robotdammsugare med eller utan påsar
De allra flesta robotdammsugare är påslösa, vilket gör att du slipper köpa och byta till nya påsar hela tiden. Du behöver bara tömma dammbehållaren med jämna mellanrum så att uppsugningsförmågan inte avtar.
En sak som kan vara en nackdel för allergiker är att du när du tömmer robotens dammbehållare kommer du i direkt kontakt med dammet, något som kan verka allergiframkallande för den som är mycket känslig mot damm. Om du är allergisk mot damm kan det alltså vara värt att titta efter en robotdammsugare med dammsugarpåsar.
Vill du ha HEPA-filter till din robotdammsugare?
Om du är känslig mot damm är det också viktigt att inomhusluften hålls så fri som möjligt från mikroskopiska partiklar som t.ex. avföring från kvalster. Dessa partiklar är så små att de oftast smiter igenom ett vanligt dammsugarfilter, men med ett HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air) kan robotdammsugaren fånga upp även de minsta partiklarna i utblåsluften. Det är dock inte så många tillverkare som erbjuder ett HEPA-filter till sina robotdammsugare. HEPA-filtret passar därför framförallt till allergiker. Om du inte har några andningsbesvär eller känslighet mot damm så kanske ett HEPA-filter för robotdammsugaren känns som en mindre nödvändig investering.
Få mer flexibilitet med en programmerbar robotdammsugare
Om du gärna vill kunna ställa in roboten till att dammsuga varje dag medan du är på jobbet behöver du en modell som kan programmeras. Idag erbjuder flera tillverkare robotdammsugare med en timerfunktion eller schemaläggningsfunktion via en app så att dammsugaren automatiskt startar på vissa förinställda tidpunkter. Några robotdammsugare har också vad som kallas virtuella väggar, dvs. du kan ställa in vart roboten ska köra. Om du inte vill att roboten ska dammsuga för nära trappan för att minimera risken att den trillar ned, så kan du t.ex. sätta upp en virtuell vägg framför trappan. Då rör sig roboten aldrig längre än vad den virtuella väggen tillåter.
Några tillverkare erbjuder också att du kan fjärrstyra robotdammsugaren från mobiltelefonen. Om du t.ex. spontant skulle bjuda hem vännerna på middag kan du via mobilen se till att robotdammsugaren har städat undan de värsta innan du kommer hem och ska börja laga mat.
Tänk också på ljudnivån när du väljer en robotdammsugare
En fördel med robotdammsugare är att de generellt sett ofta är mindre högljudda än vanliga dammsugare. De flesta har en ljudnivå på ca 55-65 decibel, vilket ungefär motsvarar ett samtal mellan två personer i normalt samtalston.
Det är också viktigt att tänka på robotdammsugarens ljudnivå eftersom roboten ofta städar ganska långsamt. Det kan alltså bli lite jobbigt att försöka läsa en bok eller lyssna på musik om robotdammsugaren för oväsen i flera timmar.
Laddningstiden skiljer sig mellan olika modeller
De flesta robotdammsugare kör ofta automatiskt tillbaka till sin laddningsstation när batteriet behöver laddas på. Det gäller dock inte alla modeller, så läsa noga i produktbeskrivningen för att vara säker. Laddningstiden skiljer sig också mycket mellan olika modeller. De snabbaste laddar på ca 2 timmar, men andra modeller kan behöva 4 eller till och med 6 timmar på sig. Hur viktigt det är med en snabbladdande modell beror på hur du själv prioriterar.
Tänk på energiförbrukningen
När robotdammsugaren inte används går den in i standby läge precis som en TV. Därför är det bra att tänka också på energiförbrukningen. Robotdammsugare har ingen energimärkning som övriga dammsugare, vilket gör att det är svårare att se hur mycket energi de egentligen förbrukar. Däremot kan du titta på motoreffekten för att få ett hum om hur mycket en viss modell drar när den kör. Och för att minimera standby-förbrukningen av energi kan du alltis stänga av robotdammsugaren helt när den inte används.
1/3
Dyson RB01 360 EYE

En högteknologisk robotdammsugare med 360° navigation och extra kraftig sugförmåga
- Timer-funktion: Ja
Köp den till ett bra pris här:
19.175,-
Vill du ha en robotdammsugare som städar nästan lika effektivt som en riktigt dammsugare?
Då är Dyson 360 EYE den rätta modellen för dig. Det är nämligen robotdammsugaren med den bästa uppsugningsförmågan som finns tillgänglig på marknaden just nu. Jämfört med många andra tillverkare har Dysons robotdammsugare nästan dubbelt så stark sugförmåga. Detta trots att den är mindre än de flesta andra robotdammsugare. I och med att den har en relativt liten diameter tar roboten inte så mycket plats i hemmet och har lättare att ta sig in mellan stolar och andra möbler.
Vill du gärna ha en smart robotdammsugare som sköter sig själv i största, möjliga utsträckning?
Då gäller det att välja en robotdammsugare som har ett effektivt och intelligent navigationssystem. Dysons robot har en 360° kamera som hjälper roboten att smidigt ta sig runt i ditt hem. Det är ett mycket mer intelligent sätt att navigera på än att som många andra robotdammsugare köra rakt fram tills något slår emot och då vända och köra åt andra hållet. Genom kameran gör den en karta över ditt hem och planlägger den mest effektiva vägen för att rengöra alla ytor. Genom Dysons app kan du sedan se exakt var roboten har städat någonstans. Perfekt både för att ha koll på roboten och kunna fånga upp vilka ställen som roboten har svårt att komma åt.
Genom appen kan du också schemalägga roboten till att städa regelbundet på angivna tider. Därmed kan du alltid komma hem till ett nystädat hem efter jobbet. Du kan också fjärrstyra roboten genom appen utan att du själv behöver vara hemma, t.ex. om du spontant bjuder hem någon på middag och behöver se till att hemmet är ordentligt dammsuget innan du kommer hem. Roboten återvänder automatiskt till laddningsstationen när batteriet börjar bli urladdat och återtar sedan sitt städuppdrag så fort batteriet är fulladdat. Laddningstiden är endast 150 minuter, vilket är relativt snabbt jämfört med andra tillverkare.
Roboten tar sig runt med hjälp av larvfötter liknande dem man kan se på terränggående bandvagnar. Därmed är roboten duktig på att köra på olika typer av material och kan ta sig över mindre hinder som mattkanter och trösklar utan problem. Hela ovansidan är designat för att klara en stöt mot t.ex. ett stolsben utan att vare sig stolen eller roboten far illa. Genom sin påslösa design behöver du inte tänka på att jämt och ständigt köpa nya dammsugarpåsar – det räcker med att tömma dammbehållaren med jämna mellanrum och så är roboten klar att ta upp jakten på dammråttorna.
2/3
IRobot Roomba 980

En testvinnande robotdammsugare med HEPA-filter som är enkel att använda
- Timer-funktion: Ja
- Wi-Fi connected: Ja
- Max. gångtid: 120 minuter
Köp den till ett bra pris här:
9.995,-
9.995,-
Är det viktigt för dig att din robotdammsugare har bevisat sin effektivitet i produkttester?
Då kanske iRobots Roomba 980 är en passande val. Den har nämligen blivit utsedd som testvinnare av det norska nättidningen tek.no. Roomba imponerade stort med sin förmåga att rengöra mattor och fånga upp små smutspartiklar som små riskorn och utspillt strösocker. Roboten är utrustad med en sensor som känner av smutsighetsgraden. Därmed ger den inte upp förrän den är nöjd med resultatet, dvs. när sensoren inte ger signal om mer smuts på golvet.
Är det viktigt för dig att roboten är enkel att programmera och ställa in efter dina önskningar?
Roomba 980 blev nämligen särskilt rosad för sin användarvänlighet. iRobot appen är enkel att använda och låter dig schemalägga när roboten ska städa. Dessutom medföljer det virtuella väggar, dvs. du kan sätta upp en virtuell vägg där du inte vill att roboten ska köra. Det kan t.ex. passa om du har en walk in-closet med skor stående längs med golvet eller om du har dyrbara vaser på prydnadsbord som du helst inte vill att roboten stöter emot. Då kan du enkelt sätta upp en vägg så att roboten håller sig till det område som du vill att den ska rengöra. Roboten har också en inbyggd trappsensor som förhindrar att den faller ned för trapporna och går sönder.
Roboten har en total arbetstid på 2 timmar så att den kan städa länge och grundligt innan den måste laddas på nytt. Roboten hittar dessutom själv tillbaka till laddningsstationen när batteriet håller på att ta slut. Den laddar under 180 minuter och återtar sedan städningen utan att klaga. Genom appen kan du dessutom få en karta över var roboten har städat. Det ger en bra överblick över vilka ställen som roboten har svårt att nå, så att du antingen kan möblera om eller hjälpa roboten genom att själv dammsuga dessa ställen för hand.
Roomba 980 kan också stoltsera med fina betyg från kundrecensioner. På Pricerunner har modellen fått 4,3 utav 5 stjärnor baserat på över 2000 recensioner. Det talar sitt tydliga språk om modellens popularitet. Det är också en av få robotdammsugare som har ett inbyggt HEPA-filter. HEPA-filtret fångar upp mikroskopiska partiklar i luften som vanligtvis är för små för att fastna i ett vanligt dammsugarfilter. Det är extra bra för allergiker eller dammkänsliga personer som behöver en ren och partikelfri inomhusluft.
3/3
Electrolux PUREi9 Soft Sand Satin Luxe

En manörduktig robotdammsugare med tvättbart filter som lätt tar sig över trösklar
- Timer-funktion: Ja
- Wi-Fi connected: Ja
- Max. gångtid: 40 minuter
Köp den till ett bra pris här:
3.990,-
4.930,-
Är det viktigt för dig att robotdammsugaren klarar att röra sig över trösklar och mellan olika rum?
I så fall kan du titta lite extra på Electrolux Pure i9. Den är nämligen utrustad med ett ClimbForceDrive-system som gör att roboten kan ta sig över hinder på upp till 2,2 centimeter. Om du har några högre trösklar där hemma behöver du alltså inte vara orolig att Pure i9 ska fastna. Roboten har också en bred rengöringsborste som kommer åt att täcka en större yta för varje varv, vilket gör att rengöringen också går fortare.
Vill du gärna slippa byta filter och dammsugarpåsar?
Då passar Pure i9 perfekt – den är nämligen påslös i sin konstruktion. Den stora dammbehållaren kan samla upp till 0,7 liter, vilket är bland de största i klassen. Därmed behöver du inte tömma dammbehållaren så ofta. En annan praktisk funktion är det tvättbara filtret. Du behöver alltså inte köpa ett ny filter – det räcker med att ta av det och tvätta det för att sugeffekten ska vara som ny igen.
Tack vare robotens trekantiga form kommer den lättare åt att dammsuga i hörn och vrår. Vid sidan av ena hörnet sitter dessutom en rejäl sidoborste som hjälper till att skyffla in smuts, damm och grus mot mitten så att det fångas upp av den stora mittborsten. Via Electrolux app kan du ställa in på vilka tider som roboten ska städa, t.ex. varje dag medan du är på jobbet, handlar mat eller tränar. Roboten delar in rummet i zoner och städar sedan varje zon så att den är säker på att täcka hela golvytan. Den känner själv av ifall batteriet behöver laddas och hittar då automatiskt tillbaka till sin laddningsstation. När batteriet är färdigladdat återupptar den dammsugningen där den sist slutade.
I appen kan du också fjärrstyra robotdammsugaren. Om du t.ex. skulle bjuda in några vänner på en spontan middag så kan du med ett enkelt knapptryck se till att hemmet är dammsuget innan du kommer hem och tar emot dina gäster. Pure i9 fick för övrigt högt betyg i ett test av den svenska prylsajten M3 som särskilt gillade att appen var riktigt användarvänlig.